Informatie

Wat is een webpagina

Een webpagina is een document, typisch geschreven in (X)HTML dat vrijwel altijd beschikbaar is via HTTP, een protocol waarmee een webserver communiceert met een client (meestal de webbrowser van een gebruiker).

Een kerneigenschap van het wereldwijde web vormt de hyperlink, een deel van het concept Hypertext; hiermee kan een gebruiker direct naar een specifieke tekst of andere digitale entiteit springen.

De webpagina's van een website zijn meestal toegankelijk via een specifieke node (URL). Vaak wordt deze specifieke startnode de hoofdpagina of homepage genoemd. De URL's van de webpagina's zijn meestal georganiseerd in een hiërarchie. De hyperlinks tussen de webpagina's geven echter per gebruiker een andere representatie van de betreffende website.

Informatie

Wat is een domeinnaam?

Om een website te kunnen vinden op het internet is er een centrale registratie waar bijgehouden wordt op welke computer een website ofwel domein opgevraagd kan worden met een webbrowser. Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Deze naam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat. Het DNS functioneert als het telefoonboek van het computernetwerk. De vertaling van de naam naar het betreffende nummer geschiedt middels DNS-servers, alle verdere datacommunicatie tussen computers maakt gebruik van dat nummer. Informatie over een domein kan opgevraagd worden via Whois (who is).

Elke website is op de één of andere manier verbonden aan een unieke domeinnaam. De internationale Wikipedia bijvoorbeeld heeft als domein'wikipedia.org'. Meestal wordt het subdomein 'www' gebruikt (zoals 'www.wikipedia.org'). Vaak wordt foutief verteld dat dit altijd het geval is. Dit is echter niet waar: de Nederlandstalige Wikipedia bijvoorbeeld heeft als subdomein 'nl' (dit geeft dan nl.wikipedia.org). In Nederland verzorgt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen en bewaakt de kwaliteit van domeinregistratie in Nederland. Voor particulieren is het niet mogelijk om via de SIDN direct een domeinnaam te registreren. Dat kan alleen via de aangesloten bedrijven (dit kunnen zowel binnen- als buitenlandse bedrijven zijn). In 2013 waren er ruim vijf miljoen .nl-domeinen.

Informatie

Wat is een CMS?

Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (contentmanagement). Als afkorting wordt ook welCMS gebruikt, naar het Engelse content management system (inhoudbeheersysteem). Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft, en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. De meeste grote bedrijven gebruiken voor hun website tegenwoordig een CMS. Een bekende variatie op het CMS is bijvoorbeeld de weblog.

Naast bovenstaande betekenis van content management (ook wel web content management) wordt de term ook gebruikt voor de bredere variant,Enterprise Content Management (ECM).

Een webmanager kan voor de invulling van een CMS-website zorgen.

 

Onderdelen

Een CMS bestaat ten minste uit de volgende onderdelen:

 • een (bijna altijd afgeschermde) administratiemodule, waar gegevens kunnen worden ingevoerd, verwijderd of aangepast.
 • een database of een andere vorm van opslag van de gegevens.
 • een presentatiemodule, waar de ingevoerde gegevens door bezoekers kunnen worden bekeken.

Daarnaast kunnen er andere onderdelen zijn:

 • een zoekmodule
 • een inlogmodule voor bezoekers, als het niet gewenst is dat anonieme bezoekers toegang hebben tot de inhoud
 • een beheersmodule voor de gegevens van geautoriseerde bezoekers (en beheerders)
 • een beheersmodule voor de presentatiesjablonen
 • een module om persoonlijke informatie aan de bezoeker te tonen (personalisaties)
 • een module om centraal artikelen aan te kunnen maken die op verschillende pagina's getoond kunnen worden

Een CMS kan worden gebouwd voor een specifieke toepassing, maar er zijn ook generieke CMS'en beschikbaar. Een aantal daarvan is onder een opensourcelicentie gepubliceerd. Deze open source-oplossingen zijn volgens onderzoek voor 77% een goed alternatief voor closed source-oplossing.

Informatie

Wat is Responsive Design?

Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. 

Schermafdruk 2019 03 04 19.41.49Computers & Laptops

Voor computerschermen en laptops maakt het niet uit welke resolutie de gebruiker instelt. De weergave zal in alle gevallen optimaal en goed leesbaar zijn.

 

hand120Tablets

Het aantal beeldpunten op een tablet is net iets kleiner dan voor de computerschermen maar dit wordt door het uitgekiende responsive design aangepast.

 

Schermafdruk 2019 03 04 19.42.01Smartphone's

Voor deze categorie is het een heel ander verhaal, voor deze apparaten wordt het design gedeeltelijk "uitgekleed" zodat de snelheid en opbouw optimaal blijft .

Informatie

Wat is mogelijk op een website?

Bijna alles is mogelijk in een website, wij zetten hieronder een aantal zaken op een rijtje.

 • Grafisch & Animaties

Diashows, Foto-rotaties, Foto's plaatsen in artikelen. U kunt spreadsheets en tabellen invoegen en zelfs You Tube filmpjes plaatsen. Het is zo gek niet te verzinnen of het kan geplaatst worden.

 • Gebruikers & Gasten

Gebruikers en gasten kunnen indien gewenst inloggen  met verschillende toegangsrechten en mogelijkheden. U hebt de mogelijkheid het hele verkeer op uw website te regelen.

 • Templates

Door verschillende templates te gebruiken, heeft u de mogelijkheid met één druk op de knop de hele uitstraling van uw website te veranderen. Een handig gegeven voor feestdagen of jaargetijden.

 • Nieuwsbrieven

Uiteraard kunnen we de mogelijkheid inbouwen een nieuwsbrief te verspreiden. Bezoekers kunnen zich dan op meerdere nieuwsbrieven inschrijven en deze kunnen online gemaakt en verzonden worden.

In het beheergedeelte oftewel de Back-End:

Het inbraakgehalte op internet aanzienlijk is gestegen. Het is een vervelende zaak, maar hackers zijn steeds bezig te zoeken naar ‘gaten’ in website’s.  Deze ‘gaten' gebruiken ze dan om de hele website uit de lucht te halen of door te sturen naar een wazige reclamesite zodat uw website niet langer gebruikt kan worden waar hij voor bedoeld is..

Bij constatering van zo’n hackers aanval wordt de website door de provider automatisch geschorst en is niet meer bereikbaar. In dat geval moeten eerst de wachtwoorden voor de database en voor het File Transport Protocol gewijzigd worden voordat men weer toegang krijg tot die gegevens. In de meeste gevallen moet dan de website in zijn geheel weer worden opgebouwd, wat een aanzienlijke hoeveelheid werk is.

Om dit te voorkomen zijn er een aantal mogelijkheden die u zelf kunt uitvoeren. Zorg er in ieder geval voor dat;

 • De laatste versie van de website is geïnstalleerd
 • De toegang tot het beheergedeelte geen standaard 'admin' gebruikernaam heeft.
 • Alle componenten zijn ge-updated
 • installeer een backup programma en draai regelmatig backups

Wat kan WEBDIEZAIN hierin betekenen?

Wij bieden een totaalpakket aan beveiligingen voor uw website. Hiermee word de kans om gehackt te worden bijna nihil.

 • Professioneel backup programma installeren
 • 4 keer per jaar een backup van uw website maken.
 • Bewaren van de backup op een beveiligde locatie buiten het bereik van internet en derden.
 • Firewall installeren op de website
 • Regelmatig upgraden van de server, database, componenten, modules en plugins.

Kosten voor dit pakket € 90,- per jaar excl. BTW.

In combinatie met de extra optie hieronder € 150,- per jaar excl. BTW.

Informatie

Website veilig maken en houden

Helaas is het tegenwoordig zo dat een website niet meer veilig is. Er zijn mensen die vinden dat ze overal en altijd maar kunnen inbreken in andermans eigendom en de zaak dusdanig verstoren dat deze niet meer bruikbaar is.

Een werkwijze van deze hackers is een website kraken, het configuratiebestand wijzigen en deze herschrijven. Vervolgens zorgen ze ervoor dat uw website maar 2 seconden in beeld blijft en dan doorgestuurd wordt naar een advertentiesite. Aangezien het configuratiebestand met daarin de toegangscodes voor de website herschreven is kunt u niet meer in uw website komen. Het enige middel is dan de website in zijn geheel weer opnieuw plaatsen.

Neemt u geen tegenmaatregelen zal uw website binnen de korste keren weer gehackt zijn.

Wat kunt u hieraan doen?

 • Zorg dat de laaste versie van het websiteprogramma geïnstalleerd is.
 • Zorg dat alle modules ge-update zijn naar de laaste versie
 • Installeer een Firewall op uw website
 • Installeer een backup programma en voer regelmatig backup's uit.
 • Ook zijn er diverse ander programma's die het verkeer op uw website monitoren en u waarschuwen als er gevaar dreigt.

Uiteraard zijn dit zaken die u liever niet doet. Daarom kunnen wij ervoor zorgen dat dit soort dingen voor u geregeld worden door een service-abonnement bij ons af te sluiten.

Hiermee voorkomt u veel stress, ergernis, tijd en soms geld. Want een website opnieuw plaatsen als u geen recente backup heeft kan een dure aangelegenheid worden.